Kim jesteśmy? Parę słów o nas...

Założycielami fundacji są dwie osoby niepełnosprawne. Wiola – prezes zarządu od urodzenia choruje na rozszczep kręgosłupa, od urodzenia porusza się na wózku. Studentka I roku na Wydziale Humanistycznym, kierunek Media i Cywilizacja. Kamil - Wiceprezes Zarządu który choruje na chondrodystrofię – karłowatość zniekształcającą. Niepełnosprawność polega na tym że jest niskiego wzrostu, kończyny są zdeformowane i porusza się o kulach Pracuje jako księgowy w biurze rachunkowym i jest studentem Finansów i Rachunkowości na WZiEU. Małżeństwo od dwóch lat codziennie zmierza się z barierami, które można napotkać na każdym kroku. Już dawno chcieliśmy założyć tego typu organizację, ale czas, fundusze i wiedza na ten temat nie pozwalała nam na to. Nie wiedzieliśmy również, o jakim konkretnym charakterze miałaby być stowarzyszenie czy fundacja. Jednak czas pokazał, jakie największe problemy dla osób niepełnosprawnych przysparza życie w mieście. Brak pracy, wynajęte gdzieś mieszkanie ze schodami za sporą kwotę… Tak po prostu nie można całe życie egzystować. Zdaliśmy sobie sprawę, że nie tylko pieniądze na leczenie oraz rehabilitację są bardzo istotne, aczkolwiek wiemy, że i to kosztuje krocie. Znalezienie stabilnej pracy bez kursów, stażu i wykształcenia jest praktycznie nie możliwe. Nie wspomnę już nawet o znalezieniu na wynajem mieszkania, w którym da się normalnie żyć, bez przeszkód. Mimo tego, że osobiście nie spotkaliśmy się z jakimkolwiek odrzuceniem od społeczeństwa, bo jesteśmy ludźmi otwartymi, wiemy, że takie rzeczy dzieją się notorycznie. W pewnym momencie, po wielu namysłach powstała Fundacja Z Dystansem. Chcemy szkolić naszych beneficjentów w zakresie samoakceptacji jak i również w zakresie przyszłej kariery. Będziemy pokazywać, że pracownicy niepełnosprawni są porównywalni w jakości pracy z pracownikami pełnosprawnymi. Chcemy przede wszystkim pokazać pracodawcom, że nie należy bać się takiego pracownika ponieważ może on być lepszy od swoich kolegów z pracy.

Oboje będziemy dążyć do poprawiania jakości życia osób, które zgłoszą się z takim problemem do nas. Jakość życia to nie tylko zdrowie (chociaż ono jest najważniejsze), ale i również stała, satysfakcjonująca praca, w której można się spełniać, awansować jak każdy sprawny pracownik. Środki, które zbierzemy chcemy przede wszystkim zainwestować w kursy i szkolenia zgodnie z ich wykształceniem, zainteresowaniem oraz możliwościami.

Dowiedz się więcej z działu "O Nas"

Chcesz nam pomóc?

Jeżeli jesteś zainteresowany, aby wesprzeć nasze projekty i pomysły to zapraszamy do działu "Wesprzyj nas"

Made with love by Joline. All rights Reserved.